Het blad “ruimtevaart”

“Ruimtevaart” is het blad van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR). In “Ruimtevaart” wordt achtergrondinformatie gegeven over lopende ruimtevaartprojecten en recente ontwikkelingen in ruimtevaarttechniek en ruimteonderzoek.

“Ruimtevaart” is het blad voor iedereen die in ruimtevaart, ruimteonderzoek, -infrastructuur en -toepassingen is geïnteresseerd. De artikelen in “Ruimtevaart” zijn zo geschreven dat ze ook voor lezers zonder een diepgaande technische of wetenschappelijke achtergrond goed te volgen zijn.

Enkele recente artikelen:

Taikonauten

Volgens een legende was Wan Hu, een ambtenaar tijdens de Ming Dynastie rond 1500, de eerste Chinese astronaut, al was hij niet bepaald succesvol. Om de ruimte te bereiken bevestigde hij 47 raketten aan zijn stoel, die vervolgens door zijn bedienden werden aangestoken. Een enorme explosie volgde en van Wan Hu werd nooit meer iets teruggezien of gehoord. Nu is er nieuwe lichting Taikonauten

Lees meer

Apollo 11

Deze documentaire over Apollo 11, dit jaar een halve eeuw geleden, neemt je mee naar het hart van de onderneming om de eerste mensen op de maan te zetten én weer veilig terug te brengen. Je voelt de spanning bij de voorbereiding, de lancering, de landing en de terugkeer op aarde. Een verslag van de persvertoning en de, mede door NVR georganiseerde, première in het Haagse Omniversum.

Lees meer

12,5 jaar Wet Ruimtevaartactiviteit

Op 3 oktober 2019 organiseerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. (EZK) een symposium over het 12,5 jarig bestaan van de Wet Ruimtevaartactiviteiten (Wra). Als gespreksleider trad op Eelco van der Eijk (EZK). Aan het symposium namen ongeveer 40 bezoekers deel. Er waren toespraken van Visser, Rotteveel, Masson en Künzli

Lees meer

Antares lancering

Begin maart komt het persbericht binnen dat NASA de media uitnodigt
om aanwezig te zijn bij de aanstaande Antares NG-11 lancering, met de Cygnus vrachtcapsule voor het ISS, vanuit Wallops Island in Virginia. Het zal de tweede keer worden dat ik samen met Gerard van de Haar een Antares lancering ga bijwonen. De eerste keer was in januari 2014.

Lees meer

Ruimtevaart in Iran

2019 is het jaar waarin de Islamitische Republiek Iran herdenkt dat veertig jaar geleden de Iraanse revolutie de staat omvormde tot een theocratie, weliswaar met een parlement, maar waar de geestelijkheid het uiteindelijk voor het zeggen heeft. Het is ook het jaar waarin wordt gevierd dat Iran tien jaar geleden met volledig eigen middelen een werkende satelliet in een baan om de aarde bracht.

Lees meer

In “Ruimtevaart” komen de meest uiteenlopende onderwerpen aan de orde. Natuurlijk worden de diverse ruimtevaartprogramma’s en projecten gevolgd. Daarnaast besteedt “Ruimtevaart” ook aandacht aan onderwerpen als ruimtevaartbeleid, de vorderingen in het interplanetaire onderzoek én de ontwikkelingen en toepassingen op het gebied van bemande ruimtevaart, aardobservatie, telecommunicatie, robotica en lanceersystemen.

In de artikelen is veelal ook aandacht voor eventuele Nederlandse bijdragen. Regelmatig verschijnt er een themanummer van “Ruimtevaart”. In een themanummer wordt een bepaald onderwerp uitvoerig en van alle kanten belicht.

Leden ontvangen het “ruimtevaart” magazine
4x per jaar gratis!

Het grootste ruimteglossy magazine van Nederlandboordevol informatie
in jouw brievenbus thuis bezorgd

Chat hier met secretariaat van de NVR
X