juli, 2022

06jul20:0022:00zwaartekrachtsgolven en zwarte gatenPresentator: Gijs Nelemans (RUN) Organisator: NVR-NRM

Omschrijving

Het is fascinerend te trachten het heelal in kaart te brengen en te begrijpen. Maar het heelal is ook een uniek laboratorium voor extreme fysica. In de lezing richten we ons op extremen van de zwaartekracht: zwarte gaten en neutronensterren en de nieuwe manieren die er zijn om die te bestuderen, bijv. met zwaartekrachtsgolven, soms in combinatie met (ruimte)telescopen. Maar ook de recente foto’s van de schaduw van zwarte gaten komen aan bod. Door gebruik te maken van deze nieuwe metingen kunnen we veel leren over het heelal, maar ook over de algemene relativiteitstheorie. Ook voor de toekomst is een aantal spectaculaire nieuwe meetinstrumenten gepland zowel op de Aarde als in de ruimte, die ons een nog veel beter beeld zullen geven.

Presentator:

Prof. Gijs Nelemans speelde een belangrijke rol bij de interpretatie van de eerste metingen van de gravitatiegolf in 2015. In 2017 werd hij benoemd tot hoogleraar zwaartekrachtsgolf Astrofysica en hoofd van de afdeling sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Radboud Universiteit, Nijmegen (RUN).

Enkele dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot het Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.

Aanmelden
Bent u geïnteresseerd en wilt u deze lezing (Nederlands gesproken) digitaal bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 3 juli aanstaande via de volgende link:

https://www.nationaalruimtevaartmuseum.nl/index.php/lezingen/aanmelding-lezing

Kosten deelname:
Voor kinderen, vrienden van het NRM en NVR leden: € 3,50
Voor overige toehoorders: € 7,00

Tijd

(Woensdag) 20:00 - 22:00

Adres

WEBEX

Organisator

NVR-NRM

Chat hier met secretariaat van de NVR
X