december, 2020

05dec(dec 5)10:30ZEBRO, wereld kleinste rover naar de maan*Chris Verhoeven, TUDNederlands Ruimtevaart Museum, Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad Organisator: NRM

Omschrijving

De LUNAR ZEBRO wordt wereld kleinste en lichtste ruimte rover ooit. Hij gaat gebouwd worden door Delftse studenten. Deze rover wordt gelanceerd in 2022. In 2021 wordt een instrument LEAP (LUNAR ENVIRONMENT ADAPTATION PREPAREDNESS) gelanceerd om op de maan neergezet te worden, en daar dient als een precursor missie voor de later te lanceren rover, de LUNAR ZEBRO.
De rover wordt ontworpen als piggyback op een van de maanlanders van een private of nationale ruimtevaart organisatie. Eenmaal op de maan is het belangrijkste doel van de rover om de  omstandigheden van de maan te overleven gedurende een maandag (14 aardse dagen).
Daarnaast moet de rover gedurende die tijd zijn locatie en toestand continu en direct communiceren met de aarde.
Gedurende de maandag zal de rover zijn zes-potige loopbewegingen testen. Mogelijk zal een foto gemaakt worden van de maanlander met de aarde. Tijdens de wandeling zal de rover kraters en heuvels die groter zijn dan de rover zelf vermijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zijn semiautomatisch navigatiesysteem (SANS). Aan het einde van de dag zal de rover in slaap-mode worden gezet om de -210°C maannacht te weerstaan. De rover zal een signaal sturen wanneer hij wakker wordt, als dat ooit gebeurt.

 

 

 

Presentator Chris Verhoeven

Tijd

(Zaterdag) 10:30

Adres

Nederlands Ruimtevaart Museum

Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat openen
Chat hier met secretariaat van de NVR
X