december, 2020

09dec19:45ZEBRO, wereld kleinste rover naar de maanChris Verhoeven, TUD Organisator: NRM

Omschrijving

De LUNAR ZEBRO wordt wereld kleinste en lichtste ruimte rover ooit. Hij gaat gebouwd worden door Delftse studenten. Deze rover wordt gelanceerd in 2022. In 2021 wordt een instrument LEAP (LUNAR ENVIRONMENT ADAPTATION PREPAREDNESS) gelanceerd om op de maan neergezet te worden, en daar dient als een precursor missie voor de later te lanceren rover, de LUNAR ZEBRO.
De rover wordt ontworpen als piggyback op een van de maanlanders van een private of nationale ruimtevaart organisatie. Eenmaal op de maan is het belangrijkste doel van de rover om de  omstandigheden van de maan te overleven gedurende een maandag (14 aardse dagen).
Daarnaast moet de rover gedurende die tijd zijn locatie en toestand continu en direct communiceren met de aarde.
Gedurende de maandag zal de rover zijn zes-potige loopbewegingen testen. Mogelijk zal een foto gemaakt worden van de maanlander met de aarde. Tijdens de wandeling zal de rover kraters en heuvels die groter zijn dan de rover zelf vermijden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zijn semiautomatisch navigatiesysteem (SANS). Aan het einde van de dag zal de rover in slaap-mode worden gezet om de -210°C maannacht te weerstaan. De rover zal een signaal sturen wanneer hij wakker wordt, als dat ooit gebeurt.

 

Presentator:

Dr. ir. C.J.M. (Chris) Verhoeven is sinds 1999 universitair hoofddocent aan de TU-Delft op het gebied van met name micro-elektronica. Sinds 2007 is hij deeltijds werkzaam bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van het laboratorium Space Systems Engineering. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp en de implementatie van de elektronica voor de Delfi-C3 nano-satelliet, die met succes werd gelanceerd in 2008. Ook is hij betrokken bij de ontwikkeling van toekomstige nano-satellietmissies van de TU-Delft. Sinds 2013 is Verhoeven themaleider ‘zwermrobots’ binnen het TU-Delft Robotics Institute, dat onderzoek doet naar zwermen robots boven en onder water. Ook is hij themaleider ‘space robotics’ binnen het TU-Delft Space Institute.

Twee dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot de webinar.Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u dit webinar (Nederlands gesproken) bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 6 december.

NVR leden melden zich aan via secretariaat@ruimtevaart-nvr.nl
NRM vrienden melden zich aan via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl

Bent u lid zowel lid van NVR als van NRM, dan hoeft u maar op één plaats uw aanmelding kenbaar te maken

Tijd

(Woensdag) 19:45

Adres

WEBEX

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X