april, 2021

07apr20:0022:00Space Shuttle Ontwikkeling30 jaar vliegen en het einde van een uniek programma, door: Peter Batenburg (HQ Space) Organisator: NRM

Omschrijving

Op woensdag 7 april 2021 wordt er een webinar georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR).

Toegang tot Webinar: 19:45 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur
Einde: 22.00 uur

Op 12 april 1981, 20 jaar na de eerste bemande vlucht, werd de Space shuttle Columbia gelanceerd met aan boord John Young en Bob Crippen. Het was de eerste van uiteindelijk 135 vluchten met een vloot van 5 Space shuttles. Met de landing van de Atlantis op 21 juli 2011 kwam er na 30 jaar, 3 maanden en 9 dagen een einde aan een uniek programma. De Space shuttle heeft gedurende deze tijd vele verschillende vluchten uitgevoerd, van het uitzetten van satellieten zoals de Hubble telescoop tot de spacelab missies. Een grote rol in het Space shuttle programma is uiteraard het ISS geweest. Zonder shuttle was er namelijk geen ISS geweest. De Space shuttle heeft hiervoor, en al eerder, een cruciale rol gespeeld om internationale samenwerking mogelijk te maken en de ruimte toegankelijk te maken.

In deze lezing zal besproken worden hoe de ontwikkeling van de Space shuttle is geweest en waar er keuzes zijn gemaakt die de Space shuttle later tot het ’te dure’ programma heeft gemaakt. Verder zullen we stil staan bij de unieke missies die de shuttle heeft gevlogen en uiteraard de tragische verliezen met de Challenger en Columbia. Op basis van de uiteindelijke serie vluchten zullen we vervolgens terugblikken op het programma en wat de Space shuttle heeft gebracht en wat we nu aan capaciteit zijn verloren en of dit nou daadwerkelijk zoveel te duur is gebleken.

Presentator:
Peter Batenburg is na zijn studie bij Airbus D&S in Bremen werkzaam geweest als lid van het Columbus Engineering Support Team (COLEST), onder andere bij de PromISSe missie van André Kuipers. Sinds 2014 werkt hij in Nederland, bij Airbus D&S, als consultant bij ADSE, en bij APP. Peter heeft nu zijn eigen bedrijf opgezet, HQspace. Peter is sinds 2011 actief bij de NVR als lid van de redactie en de evenementencommissie en als bestuurslid. Op dit moment is hij ook bestuurslid van de Stichting Ruimtevaart Museum.

Twee dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot het Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u dit webinar (Nederlands gesproken) bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 4 april.

NVR leden melden zich aan via secretariaat@ruimtevaart-nvr.nl
NRM vrienden melden zich aan via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl

Bent u lid zowel lid van NVR als van NRM, dan hoeft u maar op één plaats uw aanmelding kenbaar te maken.

Bij dit evenement is de NVR Event Policy van toepassing

Tijd

(Woensdag) 20:00 - 22:00

Adres

WEBEX

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X