januari, 2021

06jan20:0022:00NASA Commercial Space Programmadoor: Ronald Klompe (NRM). "Commercial Crew Program: hoe een gok van $500 miljoen de toekomst werd van NASA's bemande ruimtevaart programma." Organisator: NRM

Omschrijving

Commercial Crew Program: hoe een gok van $500 miljoen de toekomst werd van NASA’s bemande ruimtevaart programma.”

Aanmelden is vereist, en kan tot 3 januari via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl

In mei 2020 kwam NASA’s Commercial Crew Program na 10 jaar werken tot een hoogtepunt: astronauten Bob Behnken en Douglas Hurley (zie foto) voerden een zeer geslaagde bemande testvlucht uit naar het ISS in het Crew Dragon ruimteschip van SpaceX. En afgelopen november vertrok een tweede Crew Dragon voor de eerste reguliere missie naar het ISS.

Nooit eerder vertrouwde NASA het vervoer van haar astronauten toe aan de commerciële ruimtevaart industrie. Maar het pensioen van de Space shuttle in 2011 en de gigantische kosten van NASA’s SLS raket en het Orion ruimteschip (samen meer dan 50 miljard dollar), maakten het noodzakelijk om de zaken anders aan te pakken. Het resultaat is er naar: voor een relatief kleine investering van minder dan 9 miljard dollar beschikt NASA nu over twee onafhankelijke systemen, Crew Dragon en de Starliner van Boeing (zie foto), om astronauten naar en van het ISS te vervoeren. NASA is daarbij nu een afnemer van services die door SpaceX en Boeing worden aangeboden.
Wat veel minder bekend is dat dit allemaal in gang is gezet door een samenloop van omstandigheden in het begin van dit millennium en een gok van 500 miljoen dollar. En waarom speelt C3PO, uit Star Wars (zie foto), een rol in dit verhaal? Meer weten? Meld je aan!
Presentator: Al 18 jaar verzorgt Ronald Klompe lezingen voor het Nationaal Ruimtevaart Museum, meestal in januari van het nieuwe jaar. Deze keer zal hij uit de doeken doen hoe een obscuur en klein NASA project uit het jaar 2000, in combinatie met het verlies van de Space shuttle Columbia in 2003, de basis legden voor een nieuwe aanpak van NASA’s bemande ruimtevaart programma. Ook zal hij toelichten hoe dit doorwerkt in de huidige plannen om de eerste Amerikaanse vrouw en de volgende Amerikaanse man voet op de Maan te laten zetten.
Enkele dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot de Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Tijd

(Woensdag) 20:00 - 22:00

Adres

WEBEX

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X