juli, 2019

06jul10:30Hoe Nederland 50 jaar geleden het Apollo programma en de Maanlanding beleefdePiet Smolders en Zeholy Pronk (NRM)Pelikaanweg 50, 8218 PG Luchthaven Lelystad Organisator: NRM

Omschrijving

Op 20 juli 2019 is het 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens een voet op de maan zette. Een gebeurtenis die het waard is om te gedenken. 50 jaar geleden lukte het Amerika om binnen 10 jaar een mens op de maan te zetten. Op zich een heel bijzondere prestatie, en dat zal in Amerika zeker ook als een belangrijke gebeurtenis herdacht worden. Maar ook belangrijk is het om te herdenken hoe die gebeurtenis destijds in Nederland werd beleefd.
Die beleving bestond voornamelijk uit de TV uitzendingen via de toen nog beperkte hoeveelheid zendtijd via 1 kanaal, en werd dus door iedere TV kijker bekeken. Belangrijk hierbij waren ongetwijfeld de presentator Henk Terlingen, ofwel Apollo Henkie, Chriet Titulaar, en ook Piet Smolders. Achter de schermen was er een zeer belangrijke plek voor Rudolf Spoor, de regisseur. Door de beperkte hoeveelheid beeldmateriaal vanuit Amerika, mede door de beperkte communicatieverbindingen, werd het uiterste aan creativiteit van het team gevraagd om de kijkers zo goed mogelijk te informeren over wat er precies gebeurde daar op de maan, in de Apollo capsule maar ook in Houston.

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X