november, 2020

18nov20:0021:30Het NCLE-instrumentEric Bertels (ISIS): Hoe Nederland mee ging naar de achterkant van de Maan. Organisator: NVR-NRM

Omschrijving

Woensdag 18 november 2020 wordt er een online lezing (Webinar) georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR).

Op 21 Mei 2018 werd een Chinese raket gelanceerd met aan boord een satelliet (de Quèqiáo satelliet, Chinees voor ‘vuurvliegjesbrug’). De bestemming; bijna 500.000 kilometer van de Aarde. Locatie: de achterkant van de maan. Op deze satelliet zat een doosje van 10 kilo, gemaakt door een Nederlands team. Het doel van dit doosje is om één van de grootste wetenschappelijke vraag te beantwoorden: ‘wat gebeurde er vlak na de oerknal?’ De uitdaging van dit project was de tijd voor het ontwerpen van het instrument, de test en de lancering. Dit moest binnen twee jaar gebeuren. Dit vroeg om een strak schema en veel internationale samenwerkingen met China.
Onder tijdsdruk en met de verschillende sociale normen is het gelukt om een satelliet aan de achterkant van de maan te krijgen. Hoewel er nog geen antwoord is op de vraag wat er na de oerknal is gebeurd, is er wel een antwoord op de vraag: ‘hoe krijg je zo’n ingewikkeld technisch instrument met alle sociale uitdagingen aan de achterkant van de maan?’Tijdens de lezing op 18 november zal het antwoord gegeven worden!

Presentator: Eric is werkzaam bij ISIS – Innovative Solutions In Space. Hij was direct betrokken bij dit project.
Enkele dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot de Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Toegang tot Webinar: 19:45 u. Aanvang lezing: 20.00 u. Einde: 21.30 u.
Aanmelding voor de lezing is vereist (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl).
Aanmelden tot uiterlijk 15 november 2020.

Tijd

(Woensdag) 20:00 - 21:30

Adres

WEBINAR

Organisator

NVR-NRM

Chat hier met secretariaat van de NVR
X