februari, 2021

03feb19:4521:30GAIA en de geschiedenis van de Melkwegdoor: Helmer Koppelman

Omschrijving

Op woensdag 3 februari 2021 wordt er een webinar georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM) tezamen met de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR).

Toegang tot Webinar: 19:45 uur
Aanvang lezing: 20.00 uur
Einde: 21.30 uur

Wat voor sterrenstelsel is de Melkweg?
Hoe groot is het en hoe ziet het eruit?
Wat weten van de geschiedenis van de Melkweg?
En hoe weten we dit allemaal?

In het zichtbare universum is een ontelbare hoeveelheid sterrenstelsels waarneembaar, de ene is nog groter dan de andere. Door nauwkeurig ons eigen stelsel te bestuderen hopen we iets te leren over het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels in het algemeen. Het enige probleem: we bevinden ons middenin de Melkweg, alle andere sterrenstelsels zien we van buitenaf. Door deze unieke situatie is het niet eenvoudig om ons sterrenstelsel in kaart te brengen. In mijn onderzoek bestudeer ik de oudste onderdelen van de Melkweg, ik probeer te achterhalen hoe deze zijn ontstaan. Dit onderzoek doe ik voornamelijk aan de hand van gegevens van de Gaia satelliet: een ruimtetelescoop die heel nauwkeurig de posities en bewegingen van meer dan een miljard sterren in de Melkweg in kaart brengt. Tijdens mijn lezing laat ik zien hoe de Gaia satelliet dat doet. Daarnaast ga ik het hebben over de structuur en evolutie van de Melkweg – en hoe de gegevens van Gaia bijdragen aan dit onderzoeksgebied.

Presentator: Helmer Koppelman (IAS)

Na zijn MSc is hij begonnen aan een promotieonderzoek in de onderzoeksgroep van Amina. Afgelopen september heeft hij zijn promotie afgerond en momenteel werkt hij bij het “Institute for Advanced Study” (Princeton) in Amerika. De online presentatie wordt daarom vanuit Amerika gegeven.

Twee dagen voor de presentatie ontvangen de toehoorders die zich aangemeld hebben de inlog details voor toegang tot het Webinar.
Voor meer informatie over de publiekslezingen van het Nationaal Ruimtevaart Museum, zie de website: (www.nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Aanmelden

Bent u geïnteresseerd en wilt u dit webinar (Nederlands gesproken) bijwonen, dan ontvangen we uw aanmelding graag uiterlijk 31 januari.

NVR leden melden zich aan via secretariaat@ruimtevaart-nvr.nl
NRM vrienden melden zich aan via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl

Bent u lid zowel lid van NVR als van NRM, dan hoeft u maar op één plaats uw aanmelding kenbaar te maken

Tijd

(Woensdag) 19:45 - 21:30

Chat hier met secretariaat van de NVR
X