oktober, 2022

12okt20:3022:00Virtual EventDe Nederlandse bijdrage aan de James Webb Space TelescopeDoor: Ramon Navarro (Astron) Organisator: NRM

Omschrijving

De James Webb Space Telescope is het nieuwe vlaggenschip van NASA en ESA. Webb is ontworpen om fundamentele vragen over het verre en nabije heelal te beantwoorden, van de vorming van de eerste sterren en sterrenstelsels tot aan onderzoek aan nieuwe werelden. Webb is één van de meest ambitieuze en complexe ruimtemissies ooit en verlegt de grenzen van de menselijke kennis.

Eén van de vier wetenschappelijke instrumenten aan boord van Webb is het Mid InfraRood Instrument MIRI. Nederland ontwikkelde en bouwde het hart van de MIRI Spectrometer, een spiegelpaleis dat werkt bij een extreem lage temperatuur van 6 Kelvin. De Optische-Infraroodgroep van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) was hiervoor verantwoordelijk, en er waren bijdragen van TNO, ASTRON, SRON en tientallen Nederlandse bedrijven.

MIRI splitst het licht uit de telescoop in duizenden kleuren om onder meer onderzoek te kunnen doen naar snelheden in het vroege heelal en naar chemische samenstelling van bijvoorbeeld de atmosfeer van exoplaneten. Na de lancering op Eerste Kerstdag 2021, is de telescoop uitgevouwen en afgekoeld, zijn alle spiegels uitgelijnd en zijn de wetenschappelijke instrumenten gekalibreerd. De eerste foto’s zijn wereldwijd gepresenteerd. Deze zijn ronduit spectaculair en beloven nog veel nieuwe ontdekkingen.

MIRI, ( Mid InfraRed Instrument ), flight instrument for the James Webb Space Telescope, JWST, during ambient temperature alignment testing in RAL Space’s clean rooms at STFC’s Rutherford Appleton Laboratory, 8th November 2010.

Presentator: Ramon Navarro is werkzaam bij Astron en nauw betrokken bij de ontwikkeling en het gebruik van de MIRI spectrometer.

De lezing is online (als Webinar) te volgen.
Toegang tot het Webinar is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. NVR leden kunnen zich aanmelden via de NVR website.
Zie onder Contact (rechtsboven in het menu) of klik op de knop “Naar inschrijving Lezing” (hieronder) voor het aanmeldingsformulier.

                                                                                                                      Naar inschrijving
Lezing.  
 
                                        

Tijd

(Woensdag) 20:30 - 22:00

Adres

WEBINAR

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X