augustus, 2022

06aug10:3012:30Chinese teledetectie vanuit de ruimteDoor: Henk SmidPelikaanweg 50, 8218 PG Lelystad Organisator: NRM

Omschrijving

Tegen het einde van 2020 is de Volksrepubliek China al meer dan twintig jaar actief bezig met ruimtesystemen voor aardobservatie d.m.v. teledetectie. Het heeft meteorologie, oceaanbewaking, hulpbronnen exploitatie, teledetectie en cartografie satellietseries ontwikkeld en gebruikt, plus een constellatie van kleine satellieten voor milieu- en rampenmonitoring en -voorspelling.
Militair gezien exploiteert China onder meer drie verschillende op de ruimte gebaseerde verkenningssystemen onder de Yaogan Weixing [teledetectie satelliet] naamgeving. Het eerste systeem heeft een synthetic aperture radar, het tweede systeem elektro-optische camera’s en het derde systeem bestaat uit een triplet van satellieten voor passieve elektronische oceaanbewaking. Vanuit de ruimte gebaseerde beelden ondersteunen zo het volledige scala aan militaire inlichtingenactiviteiten.

Deze lezing heeft tot doel inzicht te verschaffen in de Chinese teledetectie vanuit de ruimte capaciteiten waarbij tevens dieper wordt ingegaan op de niet zo bekende militaire mogelijkheden.

Presentator: Henk Smid is gepensioneerd hoofdofficier van de Koninklijke Luchtmacht, ruimtevaartanalist en publicist van tal van ruimtevaart gerelateerde artikelen (https://smid.one). Hij was adviseur van verschillende nationale en internationale werkgroepen over ruimtevaart gerelateerde onderwerpen waarvoor hij een reeks analyses en projecties heeft voorbereid/geschreven [Defensie, NAVO, Europese Commissie]. Henk Smid geeft lezingen over ruimtevaart systemen en technologieën.

Toegang tot de zaal is uitsluitend mogelijk na aanmelding via de website www.nationaalruimtevaartmuseum.nl en na betaling van de kosten van deelname. NVR leden kunnen zich aanmelden via de NVR website.

Organisator

NRM Airport Lelystad. Pelikaanweg 50 8218 PG Lelystad

Chat hier met secretariaat van de NVR
X