Honorary Members

De Algemene LedenVergadering heeft de volgende personen tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart benoemd:

Jan de Koomen

Jan de Koomen

Erelid sinds 1991

Ir. J.H. (Jan) de Koomen was van 1975 tot 1987 voorzitter van de NVR. Hij heeft onze vereniging zeer daadkrachtig geleid en was actief promotor van de NVR bij Fokker en de rest van de lucht- en ruitmevaartindustrie. Daarnaast was hij projectleider voor de ANS satelliet binnen Fokker en projectleider van het Nederlandse en Engelse aandeel in IRAS satelliet.

Karel Wakker

Karel Wakker

Erelid sinds 1998

Prof. ir. K.F. (Karel) Wakker is een emeritus hoogleraar ruimtevaarttechniek die verbonden was aan de TU Delft waar hij ook van 1993 tot 2002 Rector Magnificus was. Vanaf 2003 tot 2009 was hij directeur van SRON. Hij heeft onderzoek verricht naar de baanmechanica van satellieten, aardkorstdeformaties en zeespiegelvariaties. In 2011 is de planetoïde 1152 T-2 door de Internationale Astronomische Unie hernoemd naar “12160 Karelwakker.”

Piet Smolders

Piet Smolders

Erelid sinds 2001

Petrus Lambertus Lucas (Piet) Smolders is een Nederlands freelance journalist die zich in de ruimtevaart heeft gespecialiseerd. Met name op het gebied van de Russische ruimtevaart geldt hij als de expert in Nederland. Van 1987 tot 2001 was hij directeur van het Artis Planetarium. Ook was hij sinds de oprichting bestuurslid van de Stichting Nationaal Ruimtevaart Museum, een functie die hij in 2005 heeft neergelegd.

André Kuipers

André Kuipers

Erelid sinds 2004

Drs. A. (André) Kuipers is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging. Kuipers’ eerste ruimtevlucht vond plaats in het kader van de Delta-missie.

Daan de Hoop

Daan de Hoop

Erelid sinds 2005

Ir. D. (Daan) de Hoop heeft zich als geen ander ingezet voor de promotie van de Nederlandse ruimtevaart. Dertig jaar lang was hij betrokken bij het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), waarvan de laatste tien jaar als voorzitter. Daarnaast was hij redacteur van ons blad Ruimtevaart.

De planetoïde die het nummer 55720 droeg, gaat voortaan als Daandehoop door de ruimte. 

Kees de Jager

Kees de Jager

Erelid sinds 2011

Prof. dr. C. (Kees) de Jager is professor in de Stellaire Astrofysica aan de Universiteit Utrecht en directeur van sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Daarnaast is hij de oprichter en eerste directeur van het Utrechtse Laboratorium voor Ruimteonderzoek (tegenwoordig SRON).

Bart Reijnen

Bart Reijnen

Erelid sinds 2015

Ir. H.J.D. (Bart) Reijnen is ingenieur luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Hij was CEO van Dutch Space BV (tegenwoordig Airbus Defence and Space Netherlands) van januari 2006 t/m januari 2013 en voorzitter van de brancheorganisatie SpaceNed van juni 2006 t/m maart 2013. Van 2013 tot 2016 was hij binnen het bedrijf Airbus Defence and Space de Bremen Site Director en Head of Orbital Systems and Space Exploration. Sinds november 2016 is hij Chief Executive Officer bij Satair Group (een 100% Airbus dochter) in Kopenhagen.

Tanja Masson-Zwaan

Tanja Masson-Zwaan

Erelid sinds 2019

Drs. T.L. (Tanja) Masson – Zwaan is Asst. Professor en Deputy Director van het International Institute of Air and Space Law van de Universiteit Leiden.Zij speelt vanuit haar specialisme en vanuit Nederland al vele jaren een toonaangevende, wereldwijde rol bij het profileren en implementeren van Ruimterecht in de overwegend technische ruimtevaartwereld. Ze adviseert al tien jaar de NL overheid omtrent de Nederlandse Wet ruimtevaartactiviteiten.

In de periode van 2010 t/m 2016 heeft Tanja Masson- Zwaan heeft zich gedurende twee bestuurstermijnen voor de NVR ingezet, eerst als bestuurslid en vanaf 2013 als vicevoorzitter. Zij heeft een stimulerende rol gespeeld bij het weer revitaliseren van de NVR tot aan de vereniging die we nu kennen, en ook om daarbij meer vrouwen en jonge professionals binnen de NVR actief te krijgen. 

Chat openen
Chat hier met secretariaat van de NVR
X