Additional Sources

In several issues of the magazine Ruimtevaart we forward you to our website voor additional information and sources. These can be found here. Please click on the year button below.

2019

Number 2019-1

 

2016

Number 2016-4

TheAstronomische Nederlandse Satelliet ANS hier.

2013

Number 2013 – 3

References for “toekomst van de bemande ruimtevaart”

Commercieel versus Senaat Hoewel de exacte kosten per space shuttle vlucht afhangen van wat in de berekeningen wordt meegenomen, en het nog afwachten is hoeveel de kosten daadwerkelijk zullen zijn voor een bemande SpaceX Dragon vlucht, zal een vlucht van de Dragon hoe dan ook goedkoper worden dan een vlucht met de Space shuttle. Space shuttle en Dragon pagina’s op Wikipedia. Meerdere websites schrijven over de politieke worstelingen in de Amerikaanse politiek over de richting waar NASA heen moet gaan.

“Political wrangling pulls NASA in different directions” – www.usatoday.com

“Report: NASA in chaos over White House/congressional acrimony” – www.examiner.com

Tot groot ongenoegen van bedrijven als SpaceX, Sierra Nevada en Boeing zijn er wederom steeds duurder wordende stoelen in Sojoez capsules besteld in de plaats van het geld in de VS aan commerciële ontwikkelingen te besteden. Desondanks werkt NASA steeds meer samen met commerciele initiatieven waaronder Bigelow Aerospace.

“NASA delays astronaut flights with SpaceX and other companies, extends Russia Contract” – www.theverge.com

“Frustration grows as lawmakers continue to penny pinch commerical crew” – www.nasaspaceflight.com

“Commercial space advocates want bigger role in exploration as NASA budget shrinks” – www.spacenews.com

“SpaceX takes a hit as NASA chooses Russia’s space agency instead” – www.floridatoday.com

“NASA, Bigelow Aerospace partner for human space exploration” – www.floridatoday.com

“From Space Station to Moon Base – Bigelow expands on inflatable ambitions” – www.parabolicarc.com

Maan, asteroïde of toch Mars? Het ontbreken van concrete planen laat ruimte voor discussies en suggesties. Het antwoord van NASA blijft hetzelfde: op den duur gaan we naar Mars.

“It’s time to get serious about going to Mars, NASA says” – www.space.com

“NASA’s Bolden claims a lunar lander would cost ‘$8-10 bilion'” – www.examiner.com

Het niet vastliggen van een concreet doel weerhoudt NASA er niet van aan verschillende concepten van ruimtevaartuigen en missies te werken. Nautilus-X op Wikipedia Concepten voor Maan en Mars auto en asteroid voertuigen

“Asteroid redirect initiative” – www.nasa.gov

“Thousands of astronauts enter race to take part in ‘1,000-day mission to Mars’ as NASA says red planet is ‘top priority'” – www.dailymail.co.uk

Ongeduldig De afwezigheid van plannen voor een missie naar Mars leidt bij sommigen tot ongeduld. Sommigen partijen willen niet wachten en plannen daarom zelf al hun eigen reizen naar Mars, waaronder het Nederlandse MarsOne.

“Dennis Tito reveals 2018 Mars mission details” – www.spacesafetymagazine.com

“Mars One: What’s the point?” –   www.citizeninspace.com

“Mission to Mars becomes most desired job in history” – www.thetrumpet.com

Europa en de rest van de wereld Niet alleen NASA heeft plannen voor bemande ruimtevaart. Ook de Russen en nieuwkomer China hebben plannen voor de komende jaren. Geen van de andere landen hebben echter (concrete) plannen om voorbij een lage aardbaan te gaan.

“3 phases of China’s manned space program” – www.youtube.com

Conclusies Op het moment van schrijven van het artikel stelde NASA de Asteroïde Redirect missie voor als het concrete plan voor de toekomst, in eventuele samenwerking met Japan en/of Europa. De eerste berichten vanuit het Huis van afgevaardigden zijn niet positief en ook ESA heeft aangegeven dat deze plannen niet geheel binnen haar lange termijn strategie valt. Waar de nieuwe astronauten dus heen zullen gaan is nog even afwachten.

“NASA pitches asteroid capture to international partners” – www.aviationweek.com

“House bill threatens $1 billion in NASA funing cuts” – www.spaceflightnow.com

“New astronaut recruits come at a time of change for NASA” – www.forbes.com

Laatste nieuws De ontwikkelingen betreffende NASA’s lange termijn plannen voor bemande ruimtevaart volgen zich snel op. Als ‘antwoord’ op de Asteroïde plannen van de NASA kwam de door de Republikeinen geleide ‘House Science space subcommittee’ van het Huis van afgevaardigden met een begroting die missies ‘naar en in de buurt van’ de Maan dirigeert en de asteroïde plannen schrapt. Als antwoord daarop kwam een delegatie van Democraten met een tegenvoorstel dat meer geld voor NASA vrij maakt en Mars als concreet doel stelt.

“House democrats preparing their own NASA authorization bill” –

www.spacenews.com

De huidige stand is dat de commissie Mars, naast de Maan, als doel heeft toegevoegd aan het begrotingsvoorstel. Het is daarmee voor het eerst dat Mars als doel voor bemande ruimtevaart is de wetgeving is vastgelegd. Voor wanneer de landing zou moeten plaatsvinden en welke budgetten er voor uitgetrokken dienen te worden is echter nog niet vastgelegd. Hoe wat waar en wanneer blijft dus nog even de vraag….

“The house wants a ‘sustained human presence on the Moon and the surface of Mars'” – www.examiner.com

2011

Number 2011 – 4

Themanummer: Canon van de Nederlandse Ruimtevaart Daan de Hoop en Rob de Ruiter, gebaseerd op het Canon nummer, een e-boek hebben uitgegeven onder eigen verantwoording. Dit e-boek is beschikbaar via iTunes. Later hebben ze ook een Europese versie uitgegeven, weer onder eigen verantwoording.

Chat hier met secretariaat van de NVR
X