De Ereleden

De Algemene LedenVergadering heeft de volgende personen tot erelid van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart benoemd:

Gerard Blaauw

Gerard Blaauw

Dr. ir. G.J. (Gerard) Blaauw heeft in de periode 2003- 2011 in zijn functie Director TNO Space en als Board member SpaceNed een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Nederlandse ruimtevaart. Na zijn pensionering heeft hij als voorzitter van de ‘Local Organizing Committee Space Studies Program 2018 (LOC SSP18)’ een belangrijke rol gespeeld in het naar Nederland halen van het International Space University Space Studies Program in 2018. Daarbij is hij tot op heden intensief betrokken gebleven bij het bieden van belangrijke ondersteuning aan de opleiding van ‘NL-connected’ Young Professionals via de ‘Stichting Space Professionals Foundation (SSPF)’, waar hij sinds de oprichting in 2017 voorzitter is van het bestuur.
Daarnaast heeft Gerard zich buitengewoon ingezet als voorzitter van de vereniging van 2011 tot 2020. Hij heeft de vereniging in die periode samen met zijn medebestuursleden en met de ondersteuning van alle vrijwilligers weer tot een bruisende vereniging laten groeien, zijn de banden met andere (internationale) verenigingen aangehaald en vastgelegd in MOU’s en is een groeiend aantal jonge professionals bij de vereniging gekomen en actief in de organisatie. Hij heeft zich persoonlijk zeer actief ingezet voor het onderhouden van een goede relatie met de bedrijfsleden.

ERELID SINDS 2021

Tanja Masson-Zwaan

Tanja Masson-Zwaan

Drs. T.L. (Tanja) Masson – Zwaan is Asst. Professor en Deputy Director van het International Institute of Air and Space Law van de Universiteit Leiden.Zij speelt vanuit haar specialisme en vanuit Nederland al vele jaren een toonaangevende, wereldwijde rol bij het profileren en implementeren van Ruimterecht in de overwegend technische ruimtevaartwereld. Ze adviseert al tien jaar de NL overheid omtrent de Nederlandse Wet ruimtevaartactiviteiten.

In de periode van 2010 t/m 2016 heeft Tanja Masson- Zwaan heeft zich gedurende twee bestuurstermijnen voor de NVR ingezet, eerst als bestuurslid en vanaf 2013 als vicevoorzitter. Zij heeft een stimulerende rol gespeeld bij het weer revitaliseren van de NVR tot aan de vereniging die we nu kennen, en ook om daarbij meer vrouwen en jonge professionals binnen de NVR actief te krijgen.

ERELID SINDS 2019

Bart Reijnen

Bart Reijnen

Ir. H.J.D. (Bart) Reijnen is ingenieur luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Hij was CEO van Dutch Space BV (tegenwoordig Airbus Defence and Space Netherlands) van januari 2006 t/m januari 2013 en voorzitter van de brancheorganisatie SpaceNed van juni 2006 t/m maart 2013. Van 2013 tot 2016 was hij binnen het bedrijf Airbus Defence and Space de Bremen Site Director en Head of Orbital Systems and Space Exploration. Sinds november 2016 is hij Chief Executive Officer bij Satair Group (een 100% Airbus dochter) in Kopenhagen.

ERELID SINDS 2015

Daan de Hoop

Daan de Hoop

Ir. D. (Daan) de Hoop heeft zich als geen ander ingezet voor de promotie van de Nederlandse ruimtevaart. Dertig jaar lang was hij betrokken bij het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart (NVR), waarvan de laatste tien jaar als voorzitter. Daarnaast was hij redacteur van ons blad Ruimtevaart.

De planetoïde die het nummer 55720 droeg, gaat voortaan als Daandehoop door de ruimte.

ERELID SINDS 2005

André Kuipers

André Kuipers

Drs. A. (André) Kuipers is een Nederlandse ruimtevaarder van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Hij is na Lodewijk van den Berg en Wubbo Ockels de derde in Nederland geboren ruimtevaarder en na Wubbo Ockels de tweede ruimtevaarder met de Nederlandse nationaliteit die de ruimte in ging. Kuipers’ eerste ruimtevlucht vond plaats in het kader van de Delta-missie.

ERELID SINDS 2004

Piet Smolders

Piet Smolders

Petrus Lambertus Lucas (Piet) Smolders is een Nederlands freelance journalist die zich in de ruimtevaart heeft gespecialiseerd. Met name op het gebied van de Russische ruimtevaart geldt hij als de expert in Nederland. Van 1987 tot 2001 was hij directeur van het Artis Planetarium. Ook was hij sinds de oprichting bestuurslid van de Stichting Nationaal Ruimtevaart Museum, een functie die hij in 2005 heeft neergelegd.

ERELID SINDS 2001

Karel Wakker

Karel Wakker

Prof. ir. K.F. (Karel) Wakker is een emeritus hoogleraar ruimtevaarttechniek die verbonden was aan de TU Delft waar hij ook van 1993 tot 2002 Rector Magnificus was. Vanaf 2003 tot 2009 was hij directeur van SRON. Hij heeft onderzoek verricht naar de baanmechanica van satellieten, aardkorstdeformaties en zeespiegelvariaties. In 2011 is de planetoïde 1152 T-2 door de Internationale Astronomische Unie hernoemd naar “12160 Karelwakker.”

Erelid sinds 1998

Overleden Ereleden

Ing. R. Fehres

Erelid sinds 1965

Lt-Gen.bd A.B. Wolff

Erelid sinds 1974

Prof. Ir. H. Wittenberg

Erelid sinds 1991

Prof. dr. ir. J.M.J. Kooy

Erelid sinds 1970

Drs. C.W. Dornseiffen

Erelid sinds 1971

Prof. Dr. C (Kees) de Jager

Prof. Dr. C (Kees) de Jager

1921-2021, Erelid sinds 2011

Ir. J.H. Houtman

Erelid sinds 1970

Ir. M.J. Bottema

Erelid sinds 1976

Ir. J.H. (Jan) de Koomen

Ir. J.H. (Jan) de Koomen

1926-2021, Erelid sinds 1991

M. Vertregt

Erelid sinds 1970

J.A. Redeker

Erelid

Chat hier met secretariaat van de NVR
X